TOMAŠIĆ UKIDA ZABRANE ZA HRVATSKE MALE RIBARE

Ruža Tomašić

Odbor za ribarstvo Europskog parlamenta u srijedu je velikom većinom glasova prihvatio izvješće zastupnice Ruže Tomašić kojim ona od Europske komisije traži izmjenu tzv. Mediteranske uredbe iz 2006. kojom se u Hrvatskoj uređuju pitanja malih ribara u pogledu ribolovnih alata i načina njihovog korištenja.

Tomašić se u ovom izvješću protivi zabrani korištenja tradicionalnih alata i tehnika na području Mediterana ističući da upravo upotreba istih na Jadranskom moru znači život odnosno ishranu za brojne obitelji, kao glavni vid ove kulture, a predstavlja i višestoljetnu tradiciju.

Zastupnica Tomašić je istaknula i potrebu za kvalitetnom definicijom obalnog i malog obalnog ili tradicionalnog ribarstva na europskoj razini koja će se temeljiti na posebnostima različitih priobalnih područja u EU-u kako bi se izbjegla loša univerzalna rješenja poput onih dosadašnjih, a koja su ozbiljno naštetila hrvatskim ribarima.

Kako bi se mali obalni ribolov moglo kvalitetnije regulirati te zakonske odredbe prilagoditi zahtjevima specifičnih priobalnih područja, Tomašić traži od Komisije da zajamči reviziju stanja ribljih stokova pa samim time ističe potrebu za analizom utjecaja malog ribolova na riblje stokove.

Bio je ovo važan tjedan za Ružu Tomašić u Europskom parlamentu jer je u utorak i Odbor za regionalni razvoj prihvatio njezino izvješće o novim alatima za teritorijalni razvoj u kohezijskoj politici (integrirana teritorijalna ulaganja i lokalni razvoj pod vodstvom zajednice) kojim traži veću ulogu lokalnih zajednica u izradi razvojnih strategija i poziva države članice na jačanje kapaciteta svojih lokalnih sredina i općina kako bi se što više odluka važnih za živote građana moglo donositi u njihovoj neposrednoj blizini.

Index.hr; Jutarnji list; Večernji list; Vijesti.RTL.hr; HRT.hr; Politikaplus.comECR group; hkv.hr;

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print