Konzervativci će postati stožerna stranka hrvatske desnice

Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić u stanci plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu razgovarala je s novinarkom Trogirskog portala Dobrilom Stellom o rezultatima izbora za Hrvatski sabor i budućnosti Hrvatske konzervativne stranke. Razgovor prenosimo u cijelosti:

Hrvatska konzervativna stranka ostala je izvan parlamenta, pojavio se Most koji je osvojio presudne mandate za formiranje nove vlade zbog čega se sada i HDZ i SDP peku na laganoj vatri. Jeste li očekivali ovakav ishod izbora?

– Da budem posve iskrena- i nisam. Očekivala sam da ćemo osvojiti bar jedan saborski mandat, ali kad sam vidjela koliko mediji protežiraju Most, a ignoriraju našu stranku, bilo mi je jasno da nećemo uspjeti. S obzirom na medijski tretman, dobro smo dobili i ovoliko glasova.

Što mislite kome je Most oteo glasove?

– Mislim da je najvećim dijelom uzeo baš naše glasove. Most se, kao i hrvatski konzervativci, zalagao za preustroj lokalne uprave i samouprave, a sada vidimo da traže i proglašenje isključivog gospodarskog pojasa. To su ujedno bile i teme našeg izbornog programa. Na žalost, nismo imali novac za jaku medijsku promidžbu. A nismo htjeli da nam predizbornu kampanju drugi financiraju, pa da tako dobijemo političke tutore. Ostali smo svoji. Nismo htjeli tuđi novac.

Po Vašem mišljenju, kako će se rasplesti ovaj poslijeizborni gordijski čvor? Čekaju li nas novi izbori?

– Nadam se da novih izbora neće biti i da će se uspjeti dogovoriti. Idealno bi bilo da sve tri strane preuzmu dio političke odgovornosti i formiraju vladu nacionalnog jedinstva. Može se zvati i vlada nacionalnog spasa jer stvarno smo u rupi iz koje nikako da se izvučemo. Ako se ova agonija nastavi, bit će nam još i gore. Nemamo vremena ni novca za nove izbore. Ponavljam, Hrvatska je već odavno u dubokoj rupi.

Jesu li vas iznenadili izborni rezultati dviju velikih koalicija? HDZ ipak nije prošao tako dobro kako su u toj stranci očekivali. S druge strane, SDP, iako nije dobio izbore, ima veće šanse da sastavi novu vladu i tako HDZ ostavi još četiri godine u oporbi.

– Problem za HDZ bio je taj što nisu bili dovoljno politički agresivni da pokažu kako su se promijenili. Da to više nije onaj stari HDZ. Za razliku od njih, SDP se u zadnja tri mjeseca naglo probudio, odjednom se probudilo i njihovo „domoljublje“, počeli su se reklamirati i kao „veliki radnici“. Kad se tome pridoda i činjenica da birači u ovoj zemlji birači imaju kratko pamćenje, onda imamo ovakav izborni rezultat.

Najavili ste političko umirovljenje. Kome ostavljate stranku i imaju li hrvatski konzervativci kapacitet da se održe na političkom tržištu?

– Konzervativna politička ideja ponovo ima svoju težinu u svijetu. Ljudi će se uvijek vraćati tradicionalnim političkim idejama jer se tako najbolje i najvjerodostojnije može štititi i očuvati jedan narod, njegova država i sustav vrijednosti.
A štiti i voljeti svoju tradiciju ne znači mrziti druge. Da, bit će teško jer nije se lako vratiti nakon izbornog poraza, ali to u politici nije ništa novo. Vjerujem u budućnost hrvatskih konzervativaca, koji će se oporaviti i jednog dana postati stožerna stranka hrvatske desnice.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print