Tomašić: Lustracija se mora provesti!

Predstavnici koalicije “Spremni”, predsjednica HKS-a Ruža Tomašić i predsjednik HSP-a Daniel Srb najavili su u Osijeku provedbu lustracije u Hrvatskoj te osudili deklaraciju SDSS-a i Milorada Pupovca kojom se traži federalizacija Hrvatske,  kojom etnobiznismen Pupovac i Stanimirović planiraju od srpske manjine ponovo stvoriti ‘politički narod’ a od Hrvatske državu podijeljenog suvereniteta.

Komentirajući napise nekih medija o zahtjevu Italije za izručenje Ante Josipovića, oca bivšeg predsjednika Ive Josipovića, zbog navodne umiješanosti u ubojstvo emigrantske obitelji Ševo u Italiji, Srb je  na konferenciji za novinare rekao kako nakon 25 godina samostalne i suverene Hrvatske to i mnoga druga ubojstva još nisu istražena niti su odgovorni kažnjeni.
Ocijenio je kako za odgovorne za takva nedjela ne može biti oprosta, a nedopustivim drži da oni koji su odgovorni za mnoga ubojstva danas upravljaju političkim sustavom u Hrvatskoj. “To se događa zato što u Hrvatskoj nije provedena lustracija i to se dogoditi mora”, poručio je Srb.
Ruža Tomašić istaknula je kako treba suditi svima koji su sudjelovali u ubojstvima hrvatskih emigranata, udbašima koji su ubijali Hrvate jer su mislili da rade protiv Jugoslavije. Svima koji su na bilo koji način sudjelovali u tim nepotrebnim ubojstvima treba suditi. Da smo napravili lustraciju, o tome sada ne bismo govorili”, ocijenila je Tomašić.
Govoreći o deklaraciji SDSS-a o federalizaciji Hrvatske, Srb je ustvrdio kako je  izjava Milorada Pupovca o federalizaciji bit “velikosrpske politike u Hrvatskoj”. Istaknuo je da hrvatska politika tu nikada ne smije praviti ustupke i da je “ova koalicija jedino jamstvo hrvatskom narodu da se takva federalizacija neće dogoditi”.
Ocijenio je kako takvi zahtjevi imaju cilj – Hrvatsku kao državu podijeljenog suvereniteta između hrvatskoga i srpskog naroda, čime bi se hrvatskom narodu oduzelo pravo na vlastitu državu, na što nikada neće pristati.

Tomašić je ocijenila kako nigdje na svijetu “ne postoji situacija da neka nacionalna manjina donosi zakone od nacionalnog interesa za državu”, a u Hrvatskom saboru od 2003. do 2011. godine jedna je nacionalna manjina s tri glasa donosila hrvatske zakone. Komentirajući izjave predstavnika SDSS-a po kojima s eventualnim osvajanjem četvrtog mandata Srbi u Hrvatskoj više ne bi bili nacionalna manjina, nego politički narod, Tomašić je istaknula kako sve manjine u Hrvatskoj trebaju imati kulturnu, ali nikako i političku autonomiju. “Svi u Hrvatskoj su politički Hrvati”, rekla je Tomašić.
Ruža Tomašić u popodnevnom druženju s građanima Osijeka još jednom je komentirala planove Pupovca rekavši kako “sada vidimo zašto se toliko inzistira na dvojezičnim pločama. Danas ploče, a sutra ponovno nekakva autonomija. Nama ne trebaju nove krajine, jer to smo riješili u Domovinskom ratu. Ali oni kao i do sada računaju na postizbornu trgovinu i ucjene koje će postavljati velikim strankama. One, kao što vidimo šute. Ali s nama neće moći trgovati, jer mi smo rekli da svi građani koji žive u Hrvatskoj su politički Hrvati, a sve manjine imat će zajamčenu kulturnu autonomiju. I svi se s tim slažu osim jedne grupice koja i danas pred našim očima provodi velikosrpsku politiku, nastavljaju rat protiv Hrvatske drugim sredstvima prema scenariju Memoranduma 2 SANU”, rekla je Ruža Tomašić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print