HKS o kršenju arbitražnog sporazuma oko Savudrijske vale

Denis Bevanda

Predsjednica HKS-a i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić i glavni tajnik HKS-a Denis Bevanda reagirali su u srijedu, 22. srpnja 2015., na vijest  o kršenju pravila arbitražnog postupka od strane slovenske vlade, ministarstva vanjskih poslova i suca Jerneja Sekoleca, ali i ostalih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu u procesu razgrančenja u Savudrijskoj vali:

 

Ruža Tomašić: Nitko neće postupati u korist Hrvatske ako ne pokaže zube

‘Novonastala situacija u arbitraži između Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaljeva traži hitnu reakciju hrvatskih vlasti. Hrvatska ovog puta mora podići buru u diplomatskim vodama kako bi zaštitila svoj nacionalni interes. Svako odgađanje naše reakcije dok se ne provede istraga, za koju je uopće pitanje koliko može biti temeljita i kvalitetna s obzirom da u aferu nisu umiješani hrvatski državljani i institucije, voda je na mlin slovenskoj strani.

Da smo reagirali odlučno i hrabro kad su se proljetos pojavile prve naznake da slovenski političari raspolažu informacijama kojima ne bi trebali raspolagati, danas možda ne bismo bili pred gubitkom ovog spora i dijela svog mora.

Vlada Republike Hrvatske ne bi trebala polagati nade u to da će netko drugi riješiti ovaj problem umjesto nas. Ni Arbitražni sud ni Europska komisija neće postupati u korist Hrvatske ako naša zemlja ne pokaže zube i ne pošalje jasnu poruku kako to što nastupamo u dobroj vjeri ne znači da smo naivni i nezainteresirani za obranu svog teritorija’, objavila je Ruža Tomašić na svom facebook profilu.

Denis Bevanda:  Vlada mora pronaći način izlaska iz arbitražnog sporazuma

‘Hrvatska konzervativna stranka (HKS) sa zaprepaštenjem je primila vijest objavljenu u medijima o kršenju pravila arbitražnog postupka od strane slovenske vlade, ministarstva vanjskih poslova i suca Jerneja Sekoleca, ali i ostalih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu. Prema medijskim napisima Sekolec je prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika Suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.
HKS traži hitno očitovanje Vlade Republike Hrvatske i MVP-a o ovom slučaju jer,  ako su medijske informacije točne, očito je da su pravila arbitražnog postupka narušena. Duboko nas zabrinjava pasivnost Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova RH  koja je u ovom postupku zauzela ulogu nijemog promatrača.  Ukoliko se potvrdi da su prekršena pravila arbitražnog postupka i potpisanog arbitražnog sporazuma,  HKS, uz svo poštovanje rada i profesionalnost hrvatskog člana arbitražnog suda Budislava Vukasa, traži od Vlade Republike Hrvatske da pronađe način izlaska iz ovog sporazuma koji je grubo prekršen na štetu Republike Hrvatske.  Također smatramo da se oko ovoga slučaja mora očitovati cjelokupna politička, znanstvena i kulturna javnost kako Hrvatska manipulacijama ne bi izgubila dio svog teritorija u Savudrijskoj vali, navodi se u priopćenju za medije glavnog tajnika HKS-a Denisa Bevande.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print