Ekološka inicijativa HKS-a Grada Karlovca

Karlovački Konzervativci nastavljaju s akcijama promicanja ekologije s ciljem kvalitetnijeg života svojih sugrađana. Usprkos nerazumijevanju gradskih službi i komunalne tvrtke Čistoća zadužena za prikupljanje, odvoz i zbrinjavanje komunalnog otpada i skrmonoj skromnoj količini odvojenog papira, plastike, stakla i metala, dok biološki razgradiv dio komunalnog otpada završava nepotrebno na deponiju Ilovac, HKS Karlovac odlučan je,  usprkos strukturnim ograničenjima, i dalje aktivno sudjelovati u političkom životu grada i radu za dobrobit građana.

U utorak, 21. srpnja, Odbor za zaštitu okoliša, energetiku i graditeljstvo HKS-a Grada Karlovca uputio je medijima priopćenje u kojem najavljuju novu inicijativu pod nazivom “Ekološki pristup selekciji komunalnog otpada na kućnom pragu” koja će u nekoliko faza uključivati  edukaciju građana grada o odvojenom prikupljanju papira, plastike, metala, stakla i biljnog organskog dijela komunalnog otpada s ciljem upozoravanja na važnost koju pristup odvojenom prikupljanju otpada ima za ekonomsku i ekološku budućnost svake obitelji.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Ekološki pristup selekciji komunalnog otpada na kućnom pragu”

Hrvatska konzervativna stranka zagovara “Ekološki pristup selekciji komunalnog otpada na kućnom pragu” kao najbolje rješenje za značajno smanjenje volumena otpada nastalog iz komunalnog otpada građana i pravnih osoba. Nažalost, službe grada Karlovca niti komunalna tvrtka Čistoća zadužena za prikupljanje, odvoz i zbrinjavanje komunalnog otpada nisu prepoznali značaj inicijative članova HKS-a te i dalje svjedočimo doista skromnoj količini odvojenog papira, plastike, stakla i metala, dok biološki razgradiv dio komunalnog otpada završava nepotrebno na deponiju Ilovac.
Sve inicijative članova HKS-a pokrenute prije dvije godine ostale su na razini pilot projekata, iako svi pilot projekti pokazuju iznimne rezultate. Predlaganim proširenjem pilot projekta na gradske četvrti i mjesne odbore bitno bi se smanjile količine iskoristivih tvari koje trenutno završavaju na deponiji Ilovac.

Hrvatska konzervativna stranka odlučna je da usprkos strukturnim ograničenjima i dalje aktivno sudjeluje u političkom životu grada i radu za dobrobit građana. Stoga smo odlučili vlastitom inicijativom pokrenuti edukaciju građana grada o odvojenom prikupljanju papira, plastike, metala, stakla i biljnog organskog dijela komunalnog otpada s ciljem upozoravanja na važnost koju pristup odvojenom prikupljanju otpada ima za ekonomsku i ekološku budućnost svake obitelji u našem gradu.

Građanke i građani Karlovca moraju biti pravovremeno obaviješteni da će, nastavi li se sa zastarjelim konceptom zbrinjavanja komunalnog otpada, cijene usluge prema komunalnoj tvrtci Čistoća porasti za sve nas nekoliko puta te će sav teret troškova nakon neminovnog zatvaranja deponija Ilovac biti prebačen na građane. Što prije pristupimo odvajanju korisnih sastojaka komunalnog otpada, smanjit ćemo količine “smeća” koje će preuzimati,odvoziti i predavati na zbrinjavanje naša komunalna tvrtka.

Prva faza edukacije HKS-a provodi se unutar članstva naše stranke, prezentacijom i vizualnim predstavljanjem rezultata koji se mogu postići kod svake obitelji i pojašnjavanjem kroz koji se vremenski period može značajno smanjiti proizvodnja smeća.

Druga faza planirana za jesen, biti će usmjerena građanima Karlovca koji žive u obiteljskim kućama, a kojih je po podacima Čistoće više od devet tisuća. Ovi građani imaju preduvjete da sami zbrinjavaju biorazgradivi dio komunalnog otpada i odvajaju papir, plastiku, staklo i metale.

Treća faza usmjerena je građanima Karlovca koji žive u zgradama zajedničkog stanovanja, gdje gradska uprava i komunalna tvrtka imaju dužnost osigurati preduvjete za kvalitetnu ekološku selekciju komunalnog otpada.

Nadamo se da će Gradsko vijeće Karlovca do tada prihvatiti i Studiju o ekološki prihvatljivoj selekciji komunalnog otpada na Gradskom vijeću, koja bi trebala biti osnova za značajniji pomak u ostvarenju rezultata selekcije komunalnog otpada u Karlovcu.

HKS Gradske organizacije Karlovac,
Odbor za zaštitu okoliša, energetiku i graditeljstvo

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print