U Gradu Korčuli održana 3. sjednica Predsjedništva HKS-a

Pod predsjedanjem predsjednice HKS-a, u Gradu Korčuli je u subotu, 6. lipnja 2015. održana 3. sjednica Predsjedništva Hrvatske konzervativne stranke. Na sjednici su predstavljene programske smjernice HKS-a Odbora za  graditeljstvo, zaštitu okoliša i energetiku, Odbora za branitelje, Odbora za obranu, unutarnje poslove i nacionalnu sigurnost, Odbora za obrazovanje, znanost i sport te Odbora za iseljeništvo i Hrvate u BiH.  Usvojene su i programske smjernice Odbora za vanjske, europske poslove i EU fondove, Odbora za rad, umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku te Odbora za zdravstvo.

Predsjednik Odbora za  graditeljstvo, zaštitu okoliša i energetiku Boris Nesek izložio je strategiju konzervativaca u  razvoju graditeljstva, te zaštititi naših prirodnih bogatstava. U okviru programskih smjernica za razvoj energetike u RH, u suradnji s Odborom za gospodarstvo predložen je model energetske strategije pri čemu bi  svaki grad, svaka općina ili županija bili energetski neovisni. Navedeni prijedlog  osigurao bi dodatna radna mjesta i povećao zaposlenost, posebno   visokoobrazovanih ljudi, te smanjio ovisnost o uvozu energenata.

Koordinator Odbora za branitelje Miro Cukrov, izložio je smjernice HKS-a za rješenje problema hrvatskih branitelja. Naglasio je da se u rješavanju problema hrvatskih branitelja treba suočiti sa stvarnim stanjem, umjesto dosadašnje politike svih vlada koje su samo kupovale socijalni mir. Zaštita digniteta Domovinskog rata, priznavanje statusa branitelja maloljetnim dragovoljcima Domovinskog rata samo su dio programskih smjernica HKS-a.

Marijana Klišanin  predsjednica Odbor za iseljeništvo i Hrvate u BiH upozorila je na teško stanje Hrvata u Bosni i Hercegovini. Jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva HKS-a je zaštita hrvatskog naroda na temelju pune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini. Iseljeništvo koje je imalo važnu ulogu u stvaranju hrvatske države danas je zanemareno, bez jasne prilike za ulaganje i povratak u Domovinu.

Slavko Muža, predsjednik Odbora za obranu, unutarnje poslove i nacionalnu sigurnost, istaknuo je važnost uvođenja dobrovoljnog služenja vojnog roka jer je upitno može li  nekoliko tisuća profesionalnih vojnika braniti Republiku Hrvatsku. Što se tiče profesionalizacije policije, naglasio je da bi ravnatelja policije trebala birati struka, a ne da ga postavlja i smjenjuje politika, čime bi se provela depolitizacije policije.

Zoran Vilović, predsjednik  Odbora za obrazovanje, znanost i sport kritizirao je trenutačnu  zakonsku regulativu prema sportu, koja sadrži niz propusta i nedorečenosti, te upozorio kako trenutačno ne postoji sustavno rješenje financiranja sporta u Hrvatskoj.

Predsjedništvo je jednoglasno predložilo Glavnom odboru HKS-a dr. med. Antu Zvonimira Golema za predsjednika Glavnog odbora HKS-a. Za koordinatora Kluba mladih HKS-a izabran je Marko Milanović Litre. Jednoglasnom odlukom Predsjedništva raspuštena je Gradska organizacija HKS-a Grada Osijeka, a za koordinatora je izabran Goran Ilić.
Nakon sjednice predsjednica HKS-a Ruža Tomašić i članovi Predsjedništva HKS-a na gradskom groblju sv. Luka u Korčuli položili su vijenac  za sve koji su dali život za domovinu Hrvatsku.

Glavni tajnik HKS-a zahvalio je domaćnima, predsjedniku Gradske organizacije HKS-a Grada Korčule Silvanu Kaporu, predsjedniku HKS-a Dubrovačko-neretvanske županije Perici Tolju i članu predsjedništva HKS-a Ivi Siliću, na gostoprimstvu tijekom boravka članova Predsjedništva HKS-a u Gradu Korčuli.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print