Otvoreno pismo dopredsjednice HKS-a Marijane Klišanin saborskim zastupnicima

Marijana Klišanin

Dopredsjednica HKS-a Marijana Klišanin uputila je u petak, 22. svibnja 2015. godine, otvoreno pismo zastupnicima u Hrvatskom saboru u povodu ‘Deklaracije o nesnošljivosti i etnocentrizmu’ koju su donijeli predstavnici osam nacionalnih manjina i Savjeta za nacionalne manjine. Otvoreno pismo donosimo u cijelosti:

Otvoreno pismo HKS-a saborskim zastupnicima

Zbog optužbi protiv Republike Hrvatske i njenih građana iznesenih u ‘Deklaraciji o nesnošljivosti i etnocentrizmu u Hrvatskoj’, koju su u Puli objavili predstavnici osam nacionalnih manjina i Savjeta za nacionalne manjine, Hrvatska konzervativna stranka poziva saborske zastupnike da zatraže održavanje tematske sjednice o pravima nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

U spomenutoj ‘Deklaraciji’, koju su potpisali zastupnici Nedžad Hodžić, Furio Radin, Milorad Pupovac, Mile Horvat, Dragan Crnogorac, Šandor Juhas, Veljko Kajtazi, Vladimir Bilek i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, navode se teške i posve neutemeljene optužbe protiv Republike Hrvatske i njenih građana, između kojih se nalazi i ona da su nacionalne manjine u Hrvatskoj ‘ponovno suočene s eskalacijom etnocentrizma i netolerancije’.

Izjaviti ovako nešto u zemlji u kojoj nacionalne manjine imaju više prava od mnogih europskih država zaslužuje posebnu pozornost jer se radi o očitom i grubom manipuliranju hrvatskim građanima iz redova nacionalnih manjina. Po sistemu ‘napad je najbolja obrana’ potpisnici Deklaracije vještim izvlačenjem tobožnjih međunacionalnih incidenata u Hrvatskoj izvan konteksta, poput ‘slučaja dvojezičnih ploča’ ili navijanja na stadionima, ne baveći se pravim uzrocima, žale se na  ‘šutnju većine građana’, zanemarujući da oni šute ne zato što podržavaju navodni ‘govor mržnje’, nego zato što taj govor i ne čuje nitko drugi nego dežurni tužitelji Hrvatske kojima su se pridružili i potpisnici ove Deklaracije. Pozivamo stoga saborske zastupnike da zaštite tu ‘šutljivu većinu’ od opasnih objeda i neistina iznesenih u ‘Deklaraciji’.

Podsjećamo na činjenicu da predstavnici manjina danas imaju zaštićena prava i visoko mjesto u svim područjima društvenog i političkog života, uključujući i Hrvatsku vladu. Među najvećim pravima nacionalnih manjina je i ono da imaju pravo birati osam zastupnika u Sabor koji se biraju u posebnoj izbornoj jedinici koju čini područje Republike Hrvatske. Ta prava niz godina uživaju i potpisnici ove ‘Deklaracije’, ali usprkos tome oni danas imaju obraza blatiti Republiku Hrvatsku i time zapravo rade upravo ono za što optužuju druge – šire netrpeljivost i etnocentrizam, stavljajući se iznad hrvatskog naroda i hrvatskih građana.

Zbog svega izrečenog u Deklaraciji, HKS traži da se u Saboru otvori rasprava o pravima nacionalnih manjina kako bi se u budućnosti spriječilo da njihovi predstavnici, poput potpisnika ‘Deklaracije’, manipuliraju njihovom tobožnjom ugroženošću.

HKS u svom programu ističe da nacionalne manjine predstavljaju bogatstvo Republike Hrvatske te kao takve moraju biti integrativni dio hrvatskog društva i uživati poseban status kulturne autonomije, ali ne i posebnu političku zastupljenost u tijelima izvršne i zakonodavne vlasti.

 

Tek tada svi građani u Republici Hrvatskoj bit će jednaki.

 

dopredsjednica HKS-a

Marijana Klišanin

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print