Ante Zvonimir Golem: Tko se to ponovno poigrava s hrvatskim medicinskim sestrama?

Predsjednik Odbora za zdravstvo HKS-a dr. med. Ante Zvonimir Golem uputio je u srijedu, 29. travnja 2015.,  priopćenje medijima u kojem upozorava na dramatično stanje u hrvatskom medicinskom sestrinstvu zbog kršenja njihovih osnovnih prava te poziva ministra zdravstva da se hrvatskim medicinskim sestrama prizna onaj status koji je tim istim sestrama priznala Europska unija. Priopćenje donosimo u cijelosti:

‘Daleko od očiju javnosti, ovih dana odvija se prava drama u hrvatskom sestrinstvu. Nakon što je Europska unija, nakon dugotrajnih pregovora, priznala stručnost hrvatskim medicinskim sestrama, sada im tu istu stručnost ne priznaje, njihova vlastita staleška organizacija, a koju preko 25.000 medicinskih sestara same financiraju kroz obveznu članarinu.
Naime, medicinske sestre koje su završile srednju medicinsku školu, odradile pripravnički staž i položile stručni ispit, te koje su najmanje 3 od 5 godina radile u zdravstvenom sustavu, danom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, dobile su priznanje za svoju stručnost i rad, kroz sustav reguliranih profesija, i postale su europske medicinske sestre priznate u svim državama članicama Europske unije. Svima njima, Hrvatska komora medicinskih sestara, obvezna je sukladno Zakonu o sestrinstvu te Ugovoru o pristupanju, izdati „Odobrenje za samostalan rad“ medicinske sestre. Na temelju odobrenja i potvrde nadležne komore, one sestre, koje se uslijed nemogućnosti zapošljavanja ili napredovanja u radu, ili drugih razloga, odluče na odlazak na rad u druge države Europske unije, priznaje se zanimanje medicinske sestre.
Hrvatska komora medicinskih sestara, staleška udruga, tijelo koje je od države dobilo javne ovlasti u području sestrinstva, proizvoljno tumači ne samo zakone, već i navedeni međunarodni ugovor i sustavno odbija izdati ispravna Odobrenja i ispravne potvrde, ne priznajući sestrama onaj status, koji je tim istim sestrama priznala Europska unija. Svojim proizvoljnim tumačenjem, ne samo da se krše zakoni prema onim sestrama koje su prisiljene potražiti sreću u emigraciji, već i svim onim sestrama koje svakodnevno, nesebično i u vrlo nepriličnim okolnostima, daju svoj maksimum, pružajući odgovarajuću skrb našim bolesnicima u Hrvatskoj.

Medicinske sestre stup su svih zdravstvenih sustava, pa i hrvatskog, i nezaobilazni su dio tima, koji s liječnicima nose hrvatsko zdravstvo. Pitanje je, kome je stalo, i tko to ima pravo obezvrjeđivati medicinske sestre i u koju to politikantsku svrhu? Kome je stalo do stvaranja kaosa u hrvatskom zdravstvenom sustavu? Želi li se možda prvo ukinuti medicinskim sestrama pravo na profesiju, a potom ih dodatno degradirati nižim koeficijentima?
Hrvatska konzervativna stranka daje punu podršku medicinskim sestrama u ostvarivanju njihovih osnovnih prava, prava na rad, i poziva nadležnog ministra, da u okvirima svoje nadležnosti, stane na kraj samovolji pojedinaca. Ministar ima mogućnosti kroz inspekcijske nadzore, utjecati i inzistirati na zakonitosti rada institucije kojoj je povjerena javna ovlast.
Svojim radom, požrtvovnošću, stručnim znanjem medicinske sestre zaslužile su svaku pohvalu, pogotovo kada su poznati okviri u kojima su prisiljene raditi, s neadekvatnim primanjima obzirom na ekonomsko stanje države. Nemojmo dozvoliti da im „zahvalimo“ ukidajući im pravo koje im je i Europa priznala.’

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print