Prodaja vodocrpilišta i drugih općih dobara bila bi pljačka veća i od one privatizacijske

Ivan Zadravec

HKS je u utorak reagirao na slučaj vodoopskrbe u gradu Valpovu koji ukazuje na opasan presedan rasprodaje hrvatskih strateških dobara i predstavlja izravno ugrožavanje kvalitete života hrvatskih građana. Priopćenje za medije koje potpisuje član Predsjedništva HKS-a Ivan Zadravec prenosimo u cijelosti:

‘Problemi oko vodoopskrbe u gradu Valpovu otvorili su jedno puno ozbiljnije pitanje, a to je prodaja hrvatskih vodocrpilišta. Naime, postoji mogućnost da će privatna tvrtka postati vlasnik vodocrpilišta te kontrolirati isporuku pitke vode građanima jednog dijela Slavonije. Smatramo nedopustivim da se u Hrvatskoj u 21. stoljeću vode politička prepucavanja oko pitke vode koja se lome na leđima krajnjih potrošača koji su uredno podmirili svoje obaveze.
Stoga se pitamo je li valpovački slučaj tek početak rasprodaje i drugih vodocrpilišta odnosno probni balon za prodaju drugih općih dobara koja su u vlasništvu svih građana Republike Hrvatske. Što je slijedeće na redu za prodaju, hrvatsko more, hrvatske šume, rijeke, jezera, rudno bogatstvo, nacionalni parkovi, zrak…, a sve u svrhu krpanja proračunskih rupa ali i pojedinačnih interesa i bogaćenja na račun hrvatskih građana?
Hrvatska konzervativna stranka zalaže se za privatizaciju i smanjenje utjecaja države u gospodarstvo, ali i za zaštitu nacionalnih interesa i suvereniteta Hrvatske te nikakav osobni interes ne može biti iznad toga. Ne smije se dopustiti da se prodajom tvrtki koje upravljaju izvorima vode na perfidan način krene u rasprodaju općih dobara, u ovom slučaju pitke vode kao važnog resursa. Pitka voda je jedini resurs kojega Hrvatska ima dovoljno za svoje potrebe te je nedopustivo i za svaku osudu da si itko uzima za pravo uskraćivati je građanima i manipulirati s njom. More, šume, rijeke, jezera, rudna bogatstva, nacionalni parkovi i druga opća dobra pripadaju svim građanima Republike Hrvatske.

Prodaja općih dobara predstavljala bi najveću izdaju hrvatskih nacionalnih interesa, i bila bi to najveća dosadašnja pljačka, veća i od one privatizacijske.’

Ivan Zadravec
Član Predsjedništva Hrvatske konzervativne stranke

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print