Mladi smo, ne odustajmo tako lako od svoga doma i domovine

Marijana Klišanin

Drage mlade konzervativke i konzervativci,

tijekom života na razne načine smo se oslanjali na naše roditelje – od prvog koraka do zadnjeg dana obrazovanja. Zajedno s njima sve svoje nade polagali smo u one koji su nam obećavali bolje, u one koji su nama mladima morali osigurati sljedeću stepenicu u ostvarenju naših životnih ciljeva. Onoga trenutka kada shvatite da više nema stepenice na koju ste trebali zakoračiti, siguran je znak da je došlo vrijeme da sami nešto poduzmete.

Svjesni ste da imate znanje, imate snagu, imate volju, ali nemate perspektivu. Postajete svjesni da je uzaludno i dalje očekivati da vam netko drugi osigura bolje sutra, neko bolje sutra koje Hrvatska čeka zadnjih 25 godina. Previše smo godina čekali slijepo vjerujući obećanjima da će se nešto promijeniti.

Sve što smo dobili od tih silnih obećanja je oslabljena ekonomija, rastuća nezaposlenost i masovni odlazak mladih iz domovine. Sada je jasnije nego ikada da bolje sutra neće doći sve dok ne shvatimo da smo mi ti koji trebamo raditi za bolje sutra. Ti i ja, svi mi, već danas moramo poduzeti nešto, jamčeći rezultate svojim znanjem, poštenjem i ljubavi prema našoj domovini.

To je tvoja zemlja, tu sagradi dom. Tu su stari temelji, na tom kršu, na toj zlatnoj ravnici, zelenom gorju i prekrasnom plavom moru. Mladi smo, ne odustajmo tako lako od svoga doma i domovine. Lako je otići, ali treba biti hrabar, ostati i boriti se. Nismo Hrvati samo zato što smo iz Hrvatske, nego je Hrvatska ovakva radi Hrvata koji tu žive. Jeste li zadovoljni današnjom slikom Hrvatske? Ja nisam.

Hrvatska nam je kroz povijest mnogo toga dala, vrijeme je da učinimo i mi nešto za nju. Ako se još uvijek dvoumiš ostati ili otići, pomoći ili pobjeći, znaj da si možda upravo ti ta snaga koja može pokrenuti val ključnih promjena. Mijenjajmo zajedničkim snagama postojeći nefunkcionalni sustav, prazna načela, ukratko, sve što ne valja. Srećom, danas ne moramo fizički stajati jedan uz drugoga na prvoj crti bojišnice kao naši roditelji devedesetih, ali trebamo se udružiti intelektualno. Sva naša znanja i trud trebamo usmjeriti na obranu Hrvatske od današnjih protivnika – visokih nameta, visoke stope nezaposlenosti, rasprodaje hrvatske imovine, korupcije, neorganizirane i prekobrojne javne uprave, neučinkovitog poreznog sustava, centralizacije i ostalih “grijeha” današnje politike.

Mlade konzervativke i konzervativci, mi smo ti koji trebaju graditi ovu državu iznova, polako, ali odvažno. Ne možemo graditi našu budućnost ako negiramo našu prošlost, ako zaboravljamo osnovne vrijednosti koje su naše pretke održale stoljećima: domoljublje, čovjekoljublje i Bogoljublje!
Graditi domovinu možemo jedino ako nam je služenje njoj i narodu čast i zadovoljstvo. Budimo dostojanstveni, uporni i iskreni u tome.

Marijana Klišanin, dopredsjednica HKS-a
Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print