Josip Pavić: Naš kapacitet su odgovorni, domoljubni, mladi, vrijedni i obrazovani ljudi

Govor dopredsjednika HKS-a Josipa Pavića na Općem saboru Hrvatske konzervativne stranke 21. ožujka 2015.:

‘Poštovane Hrvatice i Hrvati, poštovani prijatelji iz EU parlamenta, dragi gosti i predstavnici medija sve vas srdačno pozdravljam i želim vam dobrodošlicu.

Velika mi je čast i zadovoljstvo što vam se mogu obratiti na prvom Općem saboru Hrvatske konzervativne stranke u Republici Hrvatskoj. Držim, a to potvrđuje ovaj skup i naše sve brojnije članstvo da možemo i moramo biti važan čimbenik u hrvatskoj politici. Naš kapacitet su ponajprije odgovorni, domoljubni, mladi, vrijedni i obrazovani ljudi. Nadu nam ulijeva i činjenica da mnogi do sada nisu imali političkog iskustva ali više nisu mogli sjediti sa strane i promatrati kako nam domovina sve dublje tone te su se odlučili politički angažirati i dati najbolji dio sebe za svoju lokalnu zajednicu i za Hrvatsku.

U našoj mladoj stranci želimo ljude koji će svojim poštenim radom neopterećeno utjecati na donošenje pravih i nadasve odgovornih političkih odluka. Na čelu s mladim i nepotkupljivim ljudima te jasno postavljenim ciljevima uspjeh je sam po sebi neizbježan. To potvrđuje i primjer najveće općine u Brodsko-posavskoj županiji u kojoj danas konzervativci obnašaju apsolutnu vlast. Kada su novinari u Slavoniji moj rad kao načelnika i uspjehe općine Sibinj usporedili sa „ekonomskim čudom“ moram priznati da sam ostao iznenađen, jer prijatelji moji, ja sam samo radio svoj posao najbolje kako znam, a to je ODGOVORNO I POŠTENO. Osjećaj odgovornosti uvijek služi kao primjer drugima. To je onaj okidač koji iz svakog pojedinca izvuče ono najbolje. Ponajprije moramo biti odgovorni kao pojedinci, sami prema sebi i na vlastitom primjeru pokazati da je moguće djelovati drukčije. Na tako stabilnim temeljima u konačnici počiva i ona najveća i najčasnija odgovornost prema cijelom našem društvu i državi.

Kad imate odgovornost ništa nije nemoguće. Pokažimo hrvatskom narodu, drage moje kolegice i kolege, da politika treba biti i jest rad za opće dobro, a ne stvar osobne promocije. Budimo primjer vrijednog i odgovornog političara na lokalnoj razini, jer to je najbolji pokazatelj uspješnog političkog djelovanja koje može rasti i koje će naši građani prepoznati i na nacionalnoj razini. Iskoristimo činjenicu našeg stranačkog početka na hrvatskoj političkoj sceni kao snagu a ne slabost. Jedno od naših temeljnih programskih načela kaže kako zagovaramo decentralizaciju Republike Hrvatske te da je glavni kriterij za ustroj jedinica lokalne i regionalne samouprave upravo njihova ekonomska održivost. Općinu Sibinj zajedničkim snagama uspijevamo učiniti ekonomski održivom. Nakon što nam hrvatski građani daju povjerenje, izliječit ćemo i ostatak Hrvatske od bolesti zvane ekonomska i administrativna neučinkovitost. Pritom nećemo teško zarađen novac uzimati pojedincima, poduzetnicima i svima koji stvaraju dodanu vrijednost.

U teškim vremenima kroz koje prolazi naša Hrvatska kada je ekonomija oslabljena, kada vlada pohlepa i neodgovornost te pomanjkanje domoljublja, Hrvatska konzervativna stranka ima zadaću vratiti povjerenje građanima u politiku i političare. Ne želimo i ne smijemo biti nijemi sudionici vremena kada se gube domovi, poslovi i ljudsko dostojanstvo, kada se
marginaliziraju hrvatski branitelji te kada poglavito mladi obrazovani ljudi napuštaju našu prelijepu zemlju.

Drage moje konzervativke i konzervativci snaga je u nama. Izazov je velik ali uhvatimo se u koštac s problemom.

Odlučnošću i odgovornošću, radom i odricanjem, slogom i uvažavanjem Hrvatska mora naprijed.

Mi ne moramo biti suglasni u svemu ali temeljna konzervativna načela moraju biti naša vodilja u boljitak i ostvarenje ciljeva. Cilj nam je svima isti. Hoćemo domovinu u kojoj se
cijeni rad i poštenje, domovinu u kojoj je poželjno živjeti i raditi, domovina koja će biti prosperitetna. Odluka je na nama.

Želim vam svima dragi prijatelji puno rada i uspjeha u političkom djelovanju.

Bog i Hrvati!’

Dopredsjednik HKS-a Josip Pavić
Zagreb, 21. ožujka 2015.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print