DAN OPĆINE SIBINJ, 85.GODIŠNJICA SIBINJSKIH ŽRTAVA

Čuvajući živim sjećanje na osmoricu seljaka koji su, kao žrtve jugoslavenske žandarmerije, 19.veljače 1935. godine izgubili život, mještani Općine Sibinj obilježili su Dan Općine, Dan škole i 85. godišnjicu stradanja žrtava. Učinili su to svečano i dostojanstveno, programom u domaćinstvu Osnovne škole “Sibinjskih žrtava”, jedne od najvećih u Brodsko posavskoj županiji, spajajući prošlost i sadašnjost, one kojih više nema i one kojima pripada budućnost, pamteći važne povijesne datume, jer, kako rekoše, ” ono što se zaboravi, može se i ponoviti”.

Središnjem sadržaju proslave, svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u nazočnosti brojnih uglednih gostiju i prijatelja, prethodio je bogat petodnevni program sastavljen od niza glazbeno-kulturno-sportskih događaja. Bila je to prigoda za osvrt unatrag i rekapitulaciju učinjenoga, jer, sve što se radi, radi se za opće dobro, kao obveza i dužnost, u ime ostavštine ubijenih i poginulih za Domovinu. Podsjetio je na to otvarajući sjednicu, predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Eraković, ističući kako su, uz povijesno velik proračun u iznosu od gotovo 26 milijuna kuna, predani rad, znanje i vizija čelništva, recept za uspjeh. “Zajedništvo svih struktura općine, te, prije svega činjenica da nas mještani-naše pogonsko gorivo i glavna snaga, ne doživljavaju kao nedodirljive nego kao jedne od njih, naše je najveće postignuće.”, rekao je Eraković.

S pravom ponosan na do sada realizirano je i prvi čovjek Općine, načelnik Josip Pavić, koji je, pozdravljajući nazočne, u svečarskom tonu, apostrofirao tek one najvažnije. “Protekla godina bila je godina realizacije niza značajnih projekata. Na prvom mjestu, tu je, zasigurno, izgradnja i opremanje dječjeg vrtića koji će primati tri skupine djece i s radom početi na jesen. U tijeku je i rekonstrukcija državne ceste D525 u dužini od 600 metara koja uključuje i uređenje užeg i šireg općinskog središta, postavljanje kanalizacijske trase, pješačke staze s obje strane, 100 parkirališnih mjesta, novu led javnu rasvjetu, šetnicu kroz park, te postavljanje semafora i brzinomjera. Zahvaljujući međugraničnom projektu “Pametna škola” mjesna osnovna škola, domaćin svečanosti, dobila je novi, osuvremenjeni izgled primjeren 21.stoljeću, a škola u Slobodnici, zahvaljujući zajedničkim naporima, jednosmjensku nastavu. Ponosni smo i na činjenicu kako smo prva jedinica lokalne samouprave na području Brodsko posavske županije koja je osmislila i usvojila program za mlade obitelji čiji je cilj pomoći im pri kupovini zemljišta i kuće, kao i program za poduzetnike kojim ćemo s potporom od 10 tisuća kuna, stimulirati sve one koji su se samozaposlili, ali i zaposlili osobu s invaliditetom,” rekao je načelnik Pavić.

“Prednjačimo i kada je riječ o ulaganju u sigurnost naših mještana, jer upravo na području naše Općine, u Gromačniku, nedavno je otvoren prvi centar za civilnu zaštitu u RH potpuno opremljen za sve krizne situacije, a kroz projekt WI-FI 4 EU, uskoro ćemo, na društvenom domu u Sibinju, Slobodnici i Gornjim Andrijevcima, imati i 3 besplatne wi-fi točke. Značajna su sredstva uložena u društvenu infrastrukturu, obnovu i rekonstrukciju mjesnih društvenih domova, jer, upravo su to investicije koje znače i ulaganje u budućnost i bolju kvalitetu življenja. Svatko tko prolazi kroz Sibinj i sva općinska naselja vidi da se tu radi- od javne rasvjete, cesta, staza, komunalne infrastrukture, a potvrđuje to i iznos od gotovo 30 milijuna kuna, koliko je u Općinu uloženo u protekloj godini. Na to smo izuzetno ponosni i istim korakom nastavljamo i u 2020., planirajući realizirati i veliki broj novih projekata”, zaključio je čelni čovjek Općine, načelnik Josip Pavić.

Središnjem sadržaju obilježavanja Dana općine Sibinj, Dana škole i 85. godišnjice sibinjskih žrtava, nazočio je predsjednik Hrvatske konzervativne stranke Marijan Pavliček.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print