Predsjednik Hrvatske konzervativne stranke Marijan Pavliček uputio je priopćenje hrvatskim medijima u povodu izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na skupu na obilježavanja “Dana NATO-vog bombardiranja Srbije” u Nišu. Priopćenje prenosimo u cijelosti:“Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić svojim je govorom na komemorativnom skupu u povodu “Dana sjećanja na žrtve bombariranja SR Jugoslavije” u Nišu potvrdio da i dalje čvrsto stoji na crti politike koju je provodio ratni zločinac Slobodan Milošević, a koja je iza sebe ostavila tisuće mrtvih i razorene gradove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Vučić u osudi NATO-ovog bombardiranja ciljeva u Srbiji, koji su cijelom svijetu pokazali pravu prirodu Miloševićevog režima, ponovno iznosi neistine o ulozi Srbije u ratovima prema Hrvatskoj i BiH, preuveličava srbijanske žrtve i prijeti “nikad vojno snažnijom Srbijom”. Umjesto da napravi otklon od politike koja je dovela do bombardiranja i civilnih žrtava i prizna odgovornost Srbije za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, Vučić ponovno izvrće pilu naopako i opravdane napade NATO-a na birane strateške ciljeve u Srbiji naziva “zločinom”.

Još jednom obmanjuje domaću i svjetsku javnost stavljajući u isti kontekst “ubijane u Jasenovcu, Jadovnu, Premilovcima, Golubnjači, Operaciji Oluja” tvrdeći kako to nije bila “nikakva greška već namjera nekih da nas u potpunosti unište”, te tako ponovno stvara temelje za neku buduću opću mobilizaciju “ugroženog srpskog naroda”.

Vučić ističe kako Srbija „nikad neće biti članica NATO-a jer pamti agresiju zapadnog vojnog saveza 1999. godine i  svoje žrtve i smrti civila koje će uvijek biti zločin, a ne pogreška” dokazujući kako je sav trud koji Europa i zapadni svijet ulažu u demokratizaciju Srbije  kako bi postala njihovom članicom uzaludan i unaprijed osuđen na propast.

Vučić osuđuje Zapad, kojem navodno Srbija teži, i brani Miloševićevu politiku u vrijeme kada se i međunarodni teroristi koriste četničkim pjesmama kao motivacijskim gorivom za ubojstva nevinih civila, računajući da će svijet zaboraviti zločine koji su počinjeni u srbijanskoj agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Ne smije se zapostaviti niti činjenica da se Vučićev govor savršeno podudara s rehabilitacijom četništva u Srbiji i otkrivanjem spomenika četničkim vojvodama.

Smatramo skandaloznim što je na skupu na kojem se ignorira velikosrpska agresija i optužuju zapadne zemlje bio koalicijski partner HDZ-a, a to znači i svojevrsni predstavnik hrvatskih vlasti, saborski zastupnik Milorad Pupovac. Postavljamo pitanje premijeru Plenkoviću kakvu to poruku šalje svjetskoj, a prije svega hrvatskoj javnosti, kada njegov partner u vlasti sudjeluje na ovakvom skupu i prešućuje laži koje iznosi srbijanski predsjednik?

Poruke sa skupa u Nišu još jedno su upozorenje hrvatskim vlastima da s takvim Vučićem i s takvom Srbijom Hrvatska ne može i ne smije slijepo slijediti europsku politiku proširenja i pri tome govoriti hrvatskoj javnosti kako je ulazak Srbije u EU u interesu Republike Hrvatske.

Naprotiv, na Vučićeve poruke iz Niša Hrvatska treba odgovoriti jasnim postavljanjem svojih uvjeta za pristupanje Europskoj uniji – povratak otetog kulturnog blaga, utvrđivanje istine o nestalim osobama u Domovinskom ratu, utvrđivanje granice na Dunavu i plaćanje ratne odštete za štetu počinjenu u agresiji na Hrvatsku.

Ovim zahtjevima treba pridodati još jedan – da Srbija ne može u EU dok su na vlasti Vučić i osobe koje se izričito ne ograde od velikosrpske politike Slobodana Miloševića.”Marijan Pavliček
Predsjednik Hrvatske konzervativne stranke

Recent Posts
Kontaktirajte nas

Hvala Vam na vašem upitu. Javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search