Glavni tajnik HKS-a Denis Bevanda uputio je priopćenje medijima u povodu slučaja konzula Republike Hrvatske u BiH Ivana Bandića.

“U okviru velike afere s optužbama Sarajeva da su hrvatske obavještajne službe naoružavale islamske fundamentaliste u BiH kako bi dokazali tvrdnje da u BiH djeluju terorističke organizacije, Hrvatska konzervativna stranka želi ukazati na još jednu aferu povezanu s hrvatskim konzulom u BiH Ivanom Bandićem koja teško šteti ugledu Republike Hrvatske.

Naime, otkriveno je kako je novinar RTRS-a i veliki miljenik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Mato Đaković nekoliko mjeseci vozio automobil marke BMW X3 diplomatskih tablica 13-A-102, prijavljene na Konzulatu Republike Hrvatske u Tuzli, odnosno na konzulu Ivanu Bandiću.

Da je riječ o mutnom poslu svjedoči podatak da je Đaković istoga dana kada je objavljena ta vijest, 14. ožujka 2019., registrirao navedeni automobil u MUP-u Tuzlanskog kantona koji mu je izdao nove pločice. Iako Đaković tvrdi da je automobil kupio 10. siječnja 2019. godine ostaje nejasno zašto je automobil s hrvatskim diplomatskim pločicama registrirao na svoje ime tek nakon što su mediji u BiH otkrili da je povezan s konzulom Ivanom Bandićem.

Ne ulazeći u pozadinu afere s navodnim naoružavanjem seledžija i ulogu konzula Bandića u tom slučaju, činjenica je da se Bandić u slučaju s navodnom prodajom svog automobila neodgovorno odnosio prema funkciji koju obnaša dopustivši da njegov automobil sa službenim diplomatskim pločicama koristi civilna osoba koja nema veze s hrvatskom diplomacijom. O kakvom skandalu se ovdje radi govori i činjenica da mediji i uHrvatskoj i u BiH otvoreno pišu kako je konzul Bandić i dugogodišnji djelatnik hrvatske obavještajne službe.

Hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova postavljamo stoga javno pitanje čije interese štite i zastupaju hrvatski veleposlanik i hrvatski konzuli u BiH? Jesu li to interesi Dragana Čovića i HDZ-a BiH ili interesi Republike Hrvatske?”


Recent Posts
Kontaktirajte nas

Hvala Vam na vašem upitu. Javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search