U četvrtak, 10. svibnja, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara i predsjednik Hrvatske konzervativne stranke Marijan Pavliček i član predsjedništva Goran Ilić u prostorijama vukovarskog gradskog ogranka održana je tiskovna konferencija na temu Referendumske građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje“.

Dvije su to referendumske inicijative koje kreću u subotu 12. svibnja. Marijan Pavliček naglasio je kako HKS podržava inicijativu protiv Istambulske konvencije jer smatraju da ona Hrvatskoj neće donijeti ništa dobroga te kako su kao EU parlamentarna stranka prvi istupili protiv ove konvencije.

– Bojimo se da će doći do dalekosežnih posljedica po cijelo hrvatsko društvo. Već smo i prije bili protiv Istanbulske konvencije i kao EU parlamentarna stranka prva koja je istupila protiv iste. Ova će konvencija po našem mišljenju najmanje zaštiti žene od obiteljskog nasilja, ali ono što je loše to je da se po prvi puta provlači u međunarodnom dokumentu pojam roda koji je odvojen od pojma spola. Također, ono što je jako loše je to da iznad svih institucija postoji međunarodno tijelo GREVIO koje će nadzirati rad hrvatskih institucija što je neprihvatljivo i time se gubi jedna vrta neovisnosti države. S druge strane ona može koštati državni proračun do milijardu kuna – rekao je Pavliček te pozvao sve članove stranke i ljude konzervativnog demokršćanskog svjetonazora koji gaje obiteljske tradicionalne vrijednosti da daju potporu građanskoj inicijativi protiv Istambulske konvencije.

Što se tiče referendumske inicijative „Narod odlučuje“, koja je usmjerena ka promjeni izbornog zakona, stav predsjedništva HKS-a je da ju članovi po svojoj savjesti podrže ili ne, pojasnio je Pavliček.

– Postojeći izborni zakon nije dobar i on se treba mijenjati, međutim nismo za kozmetičke promjene. Mišljenja smo da hrvatska javnost nije dobro informirana glede ove inicijative. Ona ima određene pozitivne stvari i slažem se s tim da predstavnici manjina ne mogu sudjelovati u kreiranju buduće većine i ne mogu donositi odluke vezane za državni proračun. Međutim, stava smo kako nacionalne manjine ne mogu imati povlašteni status tj. sigurne mandate u saboru nego njihovi predstavnici trebaju biti zastupljeni sukladno broju glasova kao i kod ostalih hrvatskih državljana – istaknuo je Pavliček.

Organizatori ove inicijative predlažu dopisno glasovanje za birače iz dijaspore, što Pavliček smatra kozmetičkom promjenom.

– Po njihovom prijedlogu broj zastupnika iz dijaspore je ograničen na 3, tako da bez obzira ako izađe 3 ili 3 milijuna glasača, 3 saborska zastupnika su njima zagarantirana, tako da tu nema neke promjene glede dopisnog glasovanja – rekao je Pavliček.

Kao najveću nepoznanicu ove referendumske inicijative istaknuo je budući izgled izbornih jedinica.

– Rekli su da idu na promjenu izbornih jedinica, da se granice županija i grada Zagreba više neće dirati, međutim nitko ne zna kako će one izgledati. Postoji bojazan da bi se Hrvatska na taj način umjetno podijelila na regije. Ono što je još bitnije je njihov prijedlog da će broj zastupnika iz pojedine izborne jedinice varirati, minimalno 15 na više ovisno o broju glasača. Tako bi došli do velikog problema jer bi grad Zagreb bio zastupljen s jednom četvrtinom svih zastupnika u Hrvatskom saboru i došlo bi do potpune centralizacije. To je nama neprihvatljivo jer je Hrvatska i ovako previše centralizirana – ističe Pavliček.

Dodao je kako ratom opustošena područja poput Slavonije, Like i Dalmatinske zagore zadnjih godina nažalost gube stanovnike, pa ukoliko ova inicijativa prođe grad Zagreb bi imao više saborskih zastupnika od čak 5 slavonskih županija.

– Smatramo da bi upravo ti dijelovi Hrvatske bili u potpunosti marginalizirani u budućem sazivu Hrvatskoga sabora i na taj bi se način iseljavanje samo ubrzalo i došlo bi do potpune centralizacije same države – poručio je Pavliček.

Na konferenciji za novinare nazočio je Goran Ilić, član predsjedništva HKS-a koji je naglasio kako je Hrvatskoj nužno potrebna demokratizacija društva te da je stoga pozitivan prijedlog inicijative “Narod odlučuje” da se preferencijalni glasovi podignu na 3. Također kao pozitivan prijedlog istaknuo je i smanjenje broja saborskih zastupnika.

Recent Posts
Kontaktirajte nas

Hvala Vam na vašem upitu. Javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search