U utorak, 27. ožujka 2018. godine u Odboru za regionalni razvoj zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić održala je prvu razmjenu stajališta vezano uz novi prijedlog Programa potpore strukturnim reformama (SRSP).

Zbog velikog interesa država članica za ovaj program, Komisija je u svom novom prijedlogu Uredbe za 2019. predložila povećanje financijske omotnice za 80 milijuna eura.

Program je uspostavljen je s ciljem jačanja kapaciteta država članica da pripreme i provedu administrativne i strukturne reforme, koje su nužne za jačanje gospodarstva. Iznimno je važna poveznica između strukturnih reformi i kohezijske politike.

Kroz ovaj Program, Republika Hrvatska dobit će potporu za provedbu reformi u područjima proračunskih sustava, moderniziranja javne uprave, poboljšanja kvalitete i učinkovitosti nacionalnih pravosudnih sustava, pružanja pomoći u borbi protiv prijevara, korupcije i pranja novca, reformi zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi, razvoju tržišta kapitala, reformi stečajnih okvira te za jačanje sposobnosti rješavanja problema loših kredita.

Tomašić je i tijekom današnje rasprave naglasila kako joj je kao izvjestiteljici temeljni cilj upravo pronalaženje ravnoteže između očuvanja proračuna za kohezijsku politiku i promoviranja strukturnih reformi koje će omogućiti bolji razvoj, bolju apsorpciju EU fondova i privlačenje investicija.

„Kao izvjestiteljica za ovu Uredbu, u cilju mi je da se nacionale, regionalne i lokalne aktere pravovremeno uključi u pripremu i izradu projekata, kako bi strukturne reforme obuhvatile nacionalnu i lokalnu razinu. Isto tako, aktivna sam u informiranju naših lječilišta o ovom Programu kako bi na vrijeme pripremili kvalitetne projekte i prijavili se za Program. Rok za predaju projekata za 2019. će biti u listopadu ove godine” – istaknula je tom prilikom Tomašić.

Recent Posts
Kontaktirajte nas

Hvala Vam na vašem upitu. Javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search