U srijedu, 21. ožujka 2018. godine europarlamentarna zastupnica i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke, Ruža Tomašić na Odboru za ribarstvo Europskog parlamenta u svojstvu izvjestiteljice za Višegodišnji plan upravljanja malom plavom ribom u Jadranu i formalno započela svoju zakonodavnu borbu protiv ovakvog prijedloga Komisije – te je imala prvu službenu razmjenu mišljenja o zaprimljenim amandmanima s kolegama u Odboru za ribarstvo te predstavnicima Europske komisije.

Hrvatskoj ribarskoj industriji prijeti kolaps pod budnim okom Europske komisije. Uvede li Bruxelles planirane drastične kvote za malu plavu ribu u Jadranu, lančana će reakcija dovesti do teških ekonomskih posljedica za Hrvatsku jer, osim u izravnu prodaju, srdela i inćun idu u preradu te u tunogojilišta za hranu tunama. Propišu li nam dozvoljeni ulov na polovicu sadašnjeg, crno nam se piše.

Želja Komisije da uvede red u Sredozemlje, ako budemo dobro lobirali, ne mora nužno biti loša iako su neke njihove ideje promašene. Jasno je da se naša flota ne može nositi s talijanskom i nama red, ako je održiv iz perspektive ribara koji od mora žive, puno više odgovara nego Talijanima.

U ovom zakonodavnom procesu koji je danas počeo u Europskom parlamentu upravo će mi to biti temeljna zadaća – postići održivi dogovor koji će predstavljati zdrav temelj za budućnost hrvatskog ribarstva.
Za taj cilj ću se kroz ovaj zakonodavni proces boriti beskompromisno!

Recent Posts
Kontaktirajte nas

Hvala Vam na vašem upitu. Javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search