Radnici Dalekovod Proizvodnje već su devet radnih dana u štrajku, a mediji šute!
Ako je vijest o štrajku radnika Dalekovod Proizvodnje prošli tjedan punila medije, već ovog tjedna radnici su medijski ostali zaboravljeni, a ništa se nije riješilo, nego se kriza samo produbila.

Kako je moguće da je prosječna plaća u tvrtki koja 70 % svojih proizvoda izvozi na lukrativna tržišta niža od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj?
Sindikat nam tvrdi da nova uprava želi radnicima dodatno rezati plaće i prava te da su bili prisiljeni na pokretanje štrajka. Uprava ove tvrtke pojašnjava u medijima da je smanjenje plaće (svim radnicima za 20 %) put u samoodržanje te da se uvodi varijabilni dio plaće kojim se navedena umanjenja mogu nadoknaditi i nadmašiti. Što se tiče održivosti tvrtke- čujemo kako najkvalitetniji radnici već napuštaju tvrtku. Što se tiče uvođenja varijabilnog dijela plaće-i s time najbolji radnici neće moći dostići ni hrvatski prosjek. Radnici su nepovjerljivi i jer su tijekom 2010. godine doživjeli smanjenje od 30 % plaće, što im nikada nije nadoknađeno. Usprkos tome što posla i ugovora imaju dovoljno, radnici se boje da će ovakvo stanje dovesti do smanjenja i/ili gubitka narudžbi te da ih se na ovaj način gura prema stečaju.

Sindikat tvrdi da tvrtku vode ljudi povezani s politikom, koji moćno blokiraju rad institucija poput državnog inspektorata, medija itd. Zašto bi tome bilo tako? Dalekovod Proizvodnja je tvrtka s 580 zaposlenih radnika, a u 100 % vlasništvu je Dalekovoda d.d. Ali u čijem je vlasništvu Dalekovod d.d.? Konsolidator d.o.o. posjeduje 60,68 % vlasništva, dok osam banaka posjeduje preko 15 %. Ostali posjeduju 22,34 %, ali se na web-stranici Dalekovoda d.d. ne navodi tko su ti ostali. Inače, osnivači društva Konsolidator d.o.o. (60 %-tnog vlasnika Dalekovoda d.d.) su NEXUS PRIVATE EQUITY PARTNERI d.o.o. i DALMARINA d.o.o. Osnivači Dalmarine d.o.o. su ZAGREB-MONTAŽA d.o.o. i AGROKOR d.d.

Radi li se i u ovom slučaju o problemu AGROKOR?!
Radnici Dalekovod Proizvodnje su iscrpljeni, ali i odlučni da ustraju u ostvarenju svojih prava kroz prihvatljiv kolektivni ugovor. Oni samo žele ostvariti svoje ljudsko pravo na korektno plaćeni rad te žele da njihova tvrtka ostane uspješna i da se razvija.

Recommended Posts
Kontaktirajte nas

Hvala Vam na vašem upitu. Javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search