Petokraka ima samo jedno značenje; Smrt koju je sijala

Zaključci ili preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima očekivajući nisu dali odgovor niti na jedno temeljno pitanje, već će dodatno podijeliti hrvatsko društvo. Članovi Vijeća pokušali su udovoljiti svima, a na kraju nisu udovoljili nikome, pa čak ni uz pomoć deklaracije vijeća Europe, koja se jasno odredila prema nasljeđu totalitarnih režima.

Na žalost, preporuke na trideset stranica svjedočanstvo su trenutačnog stanja u hrvatskoj akademskoj zajednici, među kojima ima časnih izuzetaka, čija racionalna objašnjenja nisu uvažena u krajnjoj verziji dokumenta.

Činjenica je da su postrojbe HOS-a bile regularne postrojbe Hrvatske vojske i da u Domovinskom ratu nisu počinile niti jedan ratni zločin, a njihova ikonografija, dokazano je, smeta samo i isključivo onima kojima i danas smeta što postoji slobodna Hrvatska. Činjenica je da su pod petokrakom načinjeni najteži zločini i genocid nad hrvatskim narodom.

Filigranski izjednačavati HOS-ov amblem i petokraku unijet će dodatne podjele, umjesto željenog prevladavanja sporova. ‘Petokraka’ ima samo jedno značenje; Smrt koju je sijala među Hrvatima od Bleiburga 1945.g., Križnog puta, preko Golog otoka pa sve do Vukovara 1991. Logika je jednostavna, ako je komunistički sustav osuđen u Europi i u Hrvatskoj, simboli toga sustava ne mogu se upotrebljavati u demokratskom društvu.

Marijan Pavliček
predsjednik HKS-a

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print