Parlamentarna skupština Vijeća Europe osudila je totalitarni komunistički poredak u Rezoluciji 1481 o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih režima, koju je usvojila 25. siječnja 2006. godine  i  Rezoluciji 1096 o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava, koja je usvojena 27. lipnja 1996. godine.

U Hrvatskoj, međutim, nikada nije provedena lustracija, odnosno uklanjanje iz političkog života dužnosnika komunističkog režima. Posljedica toga vrlo je niska svijest hrvatske javnosti o stvarnom karakteru totalitarnih komunističkih režima.

U veljači se prisjećamo jednoga od najvećih hrvatskih sinova, blaženoga Alojzija Stepinca, simbola mučeništva hrvatskoga naroda i Katoličke Crkve u Hrvata tijekom i neposredno nakon Drugoga svjetskog rata.

Dana 7. veljače obilježava se i sjećanje na ubojstvo 12 širokobrijeških franjevaca, od ukupno njih 66 koliko ih je ubijeno od strane partizanske ruke. Pripadnici različitih organizacija, organiziranih i vođenih od Komunističke partije Jugoslavije ubili su 511 osoba iz struktura Katoličke Crkve. Njih 184 bilo je iz Bosne i Hercegovine. Tijekom Drugoga svjetskog rata ubijeno je 314 katoličkih svećenika, a poslije rata 118 crkvenih osoba. Na Križnom putu od ubijene su 64, a na odsluženju vojnog roka još njih 15. Naročito teška bila je pozicija Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini gdje su Hrvati katolici poistovjećeni s hrvatskom državom, ali i obilježeni poraženim ustaškim režimom.

Nažalost, i danas u Hrvatskoj postoje strukture koje baštine naslijeđe Komunističke partije i opravdavaju zločine pravednom osvetom. Hrvatski konzervativci se zalažu za jasnu osudu svih totalitarnih režima, bez iznimke i zadrške. Ne prihvaćamo da jedne žrtve budu vrijednije od drugih.

Pozivamo aktualnu vlast u Republici Hrvatskoj da, bez straha od onih u vlastitim redovima koji su protiv, pokrenu obilježavanja i istraživanja svih grobišta i stratišta hrvatskog naroda, kako bi tim činom konačno stavili točku na tu nesretnu epohu naše povijesti.

Recent Posts
Kontaktirajte nas

Hvala Vam na vašem upitu. Javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search