Vodeći ljudi izvršne vlasti kao i lideri oporbe sve više daju obećanja kako će spriječiti iseljavanje mladih iz Hrvatske. S druge strane, demografi u medijima napominju kako je broj Hrvata koji je iselio u Njemačku, u prošloj i pretpošloj godini, zastrašujući u odnosu na broj stanovnika u Hrvatskoj.

Što je glavni razlog odlaska tako ogromnog broja radno sposobnog stanovništva u Njemačku i još neke zemlje zapadne Europe? To su zasigurno lakše mogućnosti pronalska posla te većih plaća, kao i boljeg standarda života.

Savezna Republika Njemačka ima preko 82 milijuna stanovnika. Hrvatima omiljena Bavarska (Bayern) ima 12,8 milijuna stanovnika, a najrazvijenija njemačka zemlja Baden-Württemberg, u koju Hrvati rado iseljavaju već desetljećima, ima 10,9 milijuna stanovnika. Prema popisu stanovništva iz 2017. Hrvatska ima 4,28 milijuna stanovnika s tim da neki demografi tvrde kako je broj stanovnika Republike Hrvatske, zbog iseljavanja, već pao ispod 4 milijuna.

Ključan razlog povećanog odlaska Hrvata u Njemačku je ukidanje radnih dozvola za 4,2 milijuna hrvatskih državljana. Ako ste dobili posao u Njemačkoj, postupak koji slijedi u Hrvatskoj je jednostavan – otkaz sa zakonskim otkaznim rokom nakon čega Vas, poslije izvršene prijave u općini boravka u Njemačkoj, poslodavac prijavljuje na novo radno mjesto.

Tako veliko i razvijeno njemačko tržište rada guta radnike malog i slabije razvijenog tržišta. Takvom tržištu rada nije problem u jednoj godini prihvatiti novih 50.000 radnika iz Hrvatske. To im je pogodnost.

Prema svim prognozama, stanje koje se predviđa u Hrvatskoj u 2018. godini je još gore. Prognoze govore kako će, nakon izuzetno dobre 2017. godine, proizvodnja u Njemačkoj i u 2018. godini još rasti. Ono što se spominje kao trenutni nedostatak njemačkog gospodarstva je nedovoljan broj stručnih radnika. Posljedično tome prijeti opasnost da iz Hrvatske prema Njemačkoj zakorači mnoštvo stručnih i obrazovanih ljudi.

Ono što prvo treba napraviti je ne izgubiti kontakt s novo iseljenima i poboljšati kontakte s onima koji su iselili ranije. Dok je Hrvatska i dalje u grupi članica Europske unije s najnižim minimalnim plaćama ono čega stvarno imamo u izobilju su obećanja političara, ali nažalost bez pokrića. Dakle, obećanja nam ne fali. Fali nam itekako vjerodostojnih političara kako u vlasti tako i u oporbi. Fali nam onih političara kojima bi hrvatski narod stvarno i vjerovao!

Recent Posts
Kontaktirajte nas

Hvala Vam na vašem upitu. Javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search