Europarlamentarna zastupnica i dopredsjednica HKS-a Ruža Tomašić uputila je danas, 23. studenog 2017., pitanje Europskoj komisiji glede ignoriranja incidenta od strane srbijanskog državnog vrha koji se dogodio na utakmici Rad i Crvena Zvezda u Beogradu na sam dan obljetnice pada Vukovara.

U subotu 18. studenoga, na 26. obljetnicu pada herojskog hrvatskog grada Vukovara, u Beogradu su nogometni klubovi Rad i Crvena Zvezda igrali prvenstvenu utakmicu.

Dok se tisuće građana Republike Hrvatske s posebnom tugom i pijetetom prisjećalo nevinih žrtava grada heroja, navijači Crvene Zvezde na utakmici su razvili transparent s natpisom „Do novog oslobođenja – slava svim žrtvama za srpski Vukovar“.

Na istoj utakmici navijači Crvene Zvezde skandirali su i u slavu srbijanskog vojskovođe Ratka Mladića, koji je jučer na Međunarodnom sudu u Den Haagu osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Ovaj incident nije naišao na osudu srbijanskog državnog vrha, predvođenog srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je i sam svojedobno lijepio plakate s nazivom ulice Ratka Mladića 2007. godine na zgradu beogradske televizije B92.

U svjetlu izjave visoke povjerenice Federice Mogherini o „ekstremnom dobrom“ napretku Srbije prema članstvu u EU, povjerenika Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibora Navracsicsa želim pitati kakav stav Europska komisija ima prema ignoriranju ovog incidenta od strane srbijanskog državnog vrha?

Smatra li Komisija da oglušivanje na ovaj incident zapravo može predstavljati prešutno odobravanje poticanja na mržnju i ratnohuškačku retoriku?

Recommended Posts
Kontaktirajte nas

Hvala Vam na vašem upitu. Javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search