Obilježena je 26. godišnjica masakra na Ovčari gdje su srpski agresori pogubili najmanje 200 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila izvedenih iz vukovarske bolnice, a čiji su posmrtni ostaci nađeni u masovnoj grobnici. Njih 61 još uvijek se smatra nestalim.

Obilježavanje je započelo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara gdje su se okupila djeca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu iz svih krajeva Republike Hrvatske. Hodočasnici su položili vijence i zapalili svijeće, a potom su se uputili na mimohod do masovne grobnice na Ovčari. Mimohod “Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga” pokrenula su djeca poginulih i nestalih branitelja Vukovara 2008. Godine, a ove godine mimohodu se priključilo oko 1000 hodočasnika iz cijele Hrvatske.

Kod spomen obilježja na Ovčari uz predstavnike Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Vukovarskih majki, 204. vukovarske brigade, Udruge maloljetnih dragovoljaca Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara vijence su položila i izaslanstva i izaslanstva Opeće i županijske bolnice Vukovar, Zajednica žena Katarina Zrinski Vukovarsko-srijemske županije te mještani Škabrnje i HVIDR-a Tuzla koji su se došli pokloniti ubijenim žrtvama na ovome mjestu.

Nakon polaganja vijenaca i prigodnog komemorativnog programa pročitana su imena 264 žrtve, a molitvu su predvodili fra Ivica Jagodić, fra Slavko Milić i vlč. Dejan Čaplar.

Recent Posts
Kontaktirajte nas

Hvala Vam na vašem upitu. Javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search