OBLJETNICA STRADAVANJA U BOGDANOVCIMA

Predsjednik Hrvatske konzervativne stranke Marijan Pavliček jučer je u Bogdanovcima, selu pokraj Vukovara, u ime HKS-a položio vijenac za sve nevine žrtve Bogdanovaca. Padom obrane u Bogdanovcima prije 26 godina, Vukovar se našao u potpunom okruženju srbočetničkih agresora. U obrani sela sudjelovalo je oko 200 branitelja među kojima su bili i mještani. Od toga je u Domovinskom ratu poginulo ili ubijeno 89 Bogdanovčana i 41 pripadnik Zbora narodne garde (ZNG), Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i policije, dok je na popisu nestalih još uvijek 25 osoba.

„Moramo biti ponosni na svoju burnu povijest i sve one koji su ugradili svoje živote u stvaranje neovisne Hrvatske. Cijelu jesen sjećamo se brojnih stradanja Hrvata, a u Bogdanovcima i pripadnika albanske nacionalne manjine. Nažalost, u agresiji je cijelo selo sravnjeno sa zemljom, a 10 posto ljudi izgubilo je svoje živote. Najviše boli što za zločine još uvijek nitko nije odgovarao. Predstavnici pravosudnih tijela moraju biti puno ažurniji i pokušati pronaći one koji su odgovorni za smrt mještana Bogdanovaca,” poručio je zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara i predsjednik Hrvatske konzervativne stranke Marijan Pavliček.

Na obilježavanju tužne 26. obljetnice stradavanja Bogdanovaca u Domovinskom ratu, brojna izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće: članovi obitelji poginulih i nestalih te zapovjednici obrane, Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović s izaslanstvom kojega su činili izaslanik Hrvatskog sabora župan Božo Galić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar branitelja Tomo Medved, ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov i izaslanici MUP-a, zatim izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Općine Bogdanovci, prva tajnica Republike Kosovo Ifte Čeku, izaslanstvo Grada Vukovara sa zamjenikom gradonačelnika Grada Vukovara i predsjednikom HKS-a Marijanom Pavličekom te zamjenicom gradonačelnika grada Vukovara Ivanom Mujkić kao i Savjetom za branitelje.

„Jamčim vam da nikada nećemo posustati u potrazi za vašim najmilijima dok i posljednjeg od njih ne pronađemo. To je naša obveza prema vama i prema svima koji su sebe žrtvovali da bi Hrvatska živjela,” obećala je u svom obraćanju okupljenima predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print