U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara obilježena je 26. godišnjica stradanja mještana gradskog naselja Lužac.

Jugoslavenska vojska je prije 26 godina, na jučerašnji dan 02. studenog, uz pomoć dobrovoljaca iz Srbije i Srba iz Vukovara i okolnih sela, počinila jedan od najvećih pokolja u Domovinskom ratu. Ulaskom u dio Vukovara, koji se zove Lužac, mučki i bez milosti je ubijeno 69 civila i zarobljenih branitelja. Zauzimanjem mjesta Lužac, grad je odsječen na dvije strane Borovo naselje i Vukovar, a čime je započeo i pad grada Heroja. Lužac se do tada hrabro borio i održavao s vrlo malim brojem branitelja protiv višestruko nadmoćnijeg agresora. Ovaj pokolj ostao je gotovo prešućen u hrvatskoj javnosti.

Ispred grada Vukovara i u ime Hrvatske konzervativne stranke vijenac je položio i svijeću upalio predsjednik HKS-a Marijan Pavliček zajedno sa izaslanstvom Grada Vukovara na čelu sa zamjenicom gradonačelnika grada Ivanom Mujkić, predstavnicima Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Udruge Vukovarske majke i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, izaslanikom predsjednice Republike Hrvatske i predsjednikom Savjeta za branitelje Tomislavom Josićem, izaslanikom ministra branitelja i ravnateljem JU Memorijalnog centra Domovinskog rata grada Vukovara Krunoslavom Šeremetom, Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, izaslanstvom Vukovarsko-srijemske županije te OŠ Dragutina Tadijanovića.

Predsjednik HKS-a i zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Marijan Pavliček rekao je tom prigodom kako na području grada Vukovara postoji više mjesta gdje su počinjeni ovako stravični zločini, a za koje nitko nije odgovarao. „Danas se ovdje prisjećamo 69 žrtava koje su stradale. Čini mi se kako za Vukovarce neće biti pravde na ovome svijetu,” rekao je Pavliček.

Molitvu je predvodio fra Slavko Milić, župnik župe sv. Josipa Radnika.

Neka im je vječna hvala i slava!

Recommended Posts
Kontaktirajte nas

Hvala Vam na vašem upitu. Javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search