Prema novom istraživanju o aktivnostima političara u Europskom parlamentu, Ruža Tomašić je na prvom mjestu liste najaktivnijih hrvatskih europarlamentaraca, a na 134. od ukupno 751 pozicije svih zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu. Rad zastupnice Tomašić je itekako vidljiv i prepoznatljiv, stoga je i ovakav odličan ranking logična posljedica predanog truda i rada kroz prethodno razdoblje mandata.

U nastavku pročitajte članak objavljen u dnevnoj tiskovini Slobodne Dalmacije pod nazivom “Jakovčić više nije vodeći hrvatski europarlamentarac, novi kriteriji ocjene aktivnosti izbacile na vrh Ružu Tomašić“.

Ne znamo koliko su se stvarno promijenili hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, ali znamo da su se ponešto promijenili kriteriji ocjenjivanja njihove aktivnosti. Pa tako IDS-ov Ivan Jakovčić više nije na vrhu ljestvice, čime se gotovo do jučer mogao hvaliti. Em je čovjek ispunio svoj davni san o “kruni političke karijere” u Europskom parlamentu, em je bio prvi na listama “jedanaest veličanstvenih” odnosno hrvatskih europarlamentaraca.

Dakle, po novom rankingu, prve je – Ruža Tomašić! “Neokrunjena kraljica” hrvatske desnice ima uvjerljivo najviše bodova i vodi sa 56 bodova. Ivan Jakovčić je drugi, od prvaka do viceprvaka je dospio prikupivši 34 boda.

Treće i četvrto mjesto dijele Biljana Borzan (najbolje plasirana SDP-ovka) i bivši ORaH-ovac Davor Škrlec, sa po 22 boda. Petu poziciju drži Dubravka Šuica, kao najbolje plasirana HDZ-ovka s ukupnih 20 bodova. U leđa joj gleda bivša HSS-ovka Marijana Petir s bodom manje, dok je na sedmom mjestu SDP-ov Tonino Picula. On ima 17 bodova.

Osmi je liberal Jozo Radoš sa 16 bodova, deveta je Ivana Maletić sa 12 , dok desetoplasirani Ivica Tolić ima “skromnih” 6 bodova. Još jedna HDZ-ova “igračica s klupe”, odnosno jedna od zamjena za bivše europarlamentarce Stiera i Plenkovića, Željana Zovko, ima pet bodova i na posljednjem je mjestu u konkurenciji hrvatskih zastupnika.

No, da nam “domaća liga” ne bi bila jedini kriterij, evo kako stvari stoje u usporedbi s konkurencijom u Europskom parlamentu. Naši su zastupnici, naime, plasirani od 134. do 660 mjesta.

Tako je Ruža Tomašić ukupno 134. od 751 moguće pozicije. Jakovčić je 238., Borzan i Škrlec dijele 333. poziciju. Šuica je 363. u ukupnom “poretku”, Petri 378. Picula je na 402. mjestu, Radoš 416. Ivana Maletić je 505., a Tolić 636. u konkurenciji svih zastupnika Europskog parlamenta. Željana Zovko je na 660. mjestu.

Iako će vam možda neki od njih kazati kako to i nije najvažniji kriterij njihovog političkog rada, ako ništa, onda je sigurno da pozorno motre ranking u EP-u zbog vlastitih taština. Sjetimo se samo kako je svojedobno, točnije u rujnu ove godine, Jakovčić bio žučno reagirao na medijske napise kojima se ironiziralo njegovu “hiperaktivnost” u Bruxellesu i Strasbourgu.

Također pitanje je u kojoj će se mjeri – njihova mjerena i ona “nevidljiva” – aktivnost uzimati u obzir pri krojenju lista za iduće izbore u Europski parlament, no neće škoditi ako kandidati u unutarstranačkoj proceduri prilože i ovu, svojevrsnu potvrdu o aktivnosti.

Iako neki politolozi izbore za Europske parlament nazivaju i “nevažnim izborima” – aludirajući prije svega na prosječno malu izlaznost birača, jasno je da će brojni zastupnici koji sada sjede u klupama Europskog parlamenta (i uživaju beneficije koji taj status donosi sa sobom), pokušati – ponoviti mandat.

Recommended Posts
Kontaktirajte nas

Hvala Vam na vašem upitu. Javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search