Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić danas je u službenu proceduru Europskog parlamenta uputila tri pitanja za pisani odgovor.

Prvo pitanje upućeno je Visokoj predstavnici Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini, drugo Predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, a treće Povjereniku Europske komisije za pregovore o proširenju Johannesu Hahnu.

Europske institucije u svom je pitanju upoznala s likom i djelom majora vojske JNA Milanom Tepićem.

Milan Tepić bio je major JNA i zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u Bedeniku pokraj Bjelovara. Kada su hrvatske snage 29. rujna 1991. godine u vojnoj akciji oslobodile vojarnu u Bjelovaru, Milan Tepić odbio se predati. U svjesnoj i namjernoj samoubilačkoj akciji raznio je jedno od skladišta oružja, pri čemu je u smrt odveo i jedanaest hrvatskih branitelja: Vladimira Makara, Sinišu Paunovića, Dražena Pervana, Ivana Cvrtilu, Eduarda Kukala, Stjepana Legčevića, Nikolu Petrića, Marija Šimića, Ivana Trogrlića, Marka Tukerića i Milana Vukovića – napisala je u svome pitanju Tomašić.

U nastavku pitanja navela je da je u Beogradu 29. rujna 2017. godine svečano otkriven spomenik majoru Tepiću (spomenik se nalazi u blizini ulice koja također nosi njegovo ime), a njegov samoubilački čin od strane srbijanskog državnog vrha koje je predvodilo ceremoniju, na čelu s ministrima Aleksandrom Vulinom i Zoranom Đorđevićem, okarakteriziran je herojskim.

Slijedom navedenog, Visoku predstavnicu Mogherini, Predsjednika Europskog vijeća Tuska i Povjerenika za pregovore o proširenju Hahna upitala je, u svjetlu terorističkih samoubilačkih napada koji potresaju glavne europske prijestolnice i samo srce Europske unije unazad nekoliko godina, sljedeće:

“Kakav stav će Europska unija zauzeti prema ovom otvorenom i ponosnom veličanju samoubilačkog terorizma od strane državnog vrha države kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji?”

Povjerenika Hahna također je upitala i slaže li se Komisija s nedavnom izjavom srbijanskog ministra Aleksandra Vulina da je Domovinski rat u Hrvatskoj 90-tih bio građanski rat.

Recommended Posts
Kontaktirajte nas

Hvala Vam na vašem upitu. Javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search