Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić komentirala je za portal direktno.hr inicijativu za referendum o izmjeni izbornog zakona prema kojoj se u Sabor više ne bi biralo osam zastupnika nacionalnih manjina.

“Uvezala bih pitanje promjene izbornog sustava i pitanje lustracije da konačno odredimo tko se, kako i na kojoj listi može kandidirati za Sabor, a kome više nema mjesta u hrvatskoj politici. Oba su pitanja jako važna i međusobno se isprepleću. Trenutni je izborni sustav loš i nepravedan pa doista želim da otvorimo pravu javnu raspravu o njegovim izmjenama i ova je inicijativa, kao i prethodna od udruge ‘U ime obitelji’, u tom smislu jako korisna. Nemojmo zaboraviti da je preferencijalno glasovanje na izborima za Sabor uvedeno upravo zbog građanskog pritiska iako na kraju nije bilo referenduma. Zato mislim da i ova inicijativa može pomoći da se izborni sustav mijenja na bolje”, poručila je eurozastupnica za Direktno.

Dodala je kako će ovo pitanje jako podijeliti Hrvatsku pa bi voljela da se postigne konsenzus “jer ćemo se u protivnom godinama svađati oko ovoga”.

“Možete li zamisliti koliko bismo sad bili ranjiviji da nije bilo konsenzusa o povlačenju iz arbitraže sa Slovenijom, koliko bi bilo međusobnih optužbi, svađe i gnjeva? Neke stvari koje su od nacionalnog interesa moramo odraditi zajedno, naći kompromisno rješenje, a od Vlade i predsjednice očekujem da se također nađu na istoj liniji kad je riječ o vanjskoj politici i da zajedničkim snagama upoznaju naše susjede i partnere u svijetu s činjenicom da promjena izbornog sustava ne znači i udar na nacionalne manjine, nego samo promjenu u načinu izbora zastupnika u Sabor”, zaključila je Ruža Tomašić.

Recommended Posts
Kontaktirajte nas

Hvala Vam na vašem upitu. Javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search