Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Republike Hrvatske (UHB RH) Dražen Šemovčan Šeki uputio je otvoreno pismo ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu sa zamolbom da se zakonom zaštite vrijednosti proistekle iz Domovinskog rata. Pismo prenosimo u cijelosti.

 

Poštovani gospodine ministre,

ovim javnim pismom apeliramo na Vas kao ministra hrvatskih branitelja i člana Vlade RH, a posebice kao našeg brata po oružju, da učinite sve što je u Vašoj moći kako bi se zakonom zaštitile vrijednosti proizašle iz Domovinskog rata.

Na to smo potaknuti nedavnim događajima vezanim uz proslavu obljetnice VRO Oluja, od kontroverznih medijskih napisa o samoj akciji, traženja nekih isprika od strane marginalnih jugonostalgičnih skupina pa sve do uhićenja naših suboraca i podizanja prekršajnih prijava zbog pjevanja pjesme „Bojna Čavoglave“

Spomenuta pjesma zasigurno pripada u vrijednosti proizašle iz Domovinskog rata, uz niz drugih domoljubnih pjesma nastalih u to vrijeme ona je imala kultni status među narodom, a posebno među braniteljima. Vjerujem da ste ju pjevali isto kao i mi, čak i u najtežim danima na prvoj crti bojišnice, stoga smatramo da nije potrebno dodatno pojašnjenje kako je Bojna Čavoglave više od obične pjesme. Tada je bila simbol otpora i borbe protiv jugočetničkog okupatora, a danas je postala simbolom otpora prema svim nepravdama koje su napravljene u poratnom razdoblju kako prema nama hrvatskim braniteljima, tako i prema hrvatskom narodu općenito.

Isto tako po (nekima) sporni pozdrav Za dom spremni, nije nikakav ustaški pozdrav nego pozdrav kojeg su u vrijeme Domovinskog rata na svojim odorama i barjacima nosili naši suborci, pripadnici HOS-a, redovne i regularne postrojbe hrvatske vojske. Pod tim pozdravom danas su zakonito registrirane udruge HOS-a pred državnim institucijama RH te učlanjene u svjetsku veteransku organizaciju.

Tko je sve u povijesti koristio spomenuti pozdrav i da li je nastao u vrijeme NDH, bana Jelačića ili Nikole Šubića Zrinskog, nama je to manje važno. Ono što mi znamo i što nam je jedino važno, taj je pozdrav korišten u obrani Republike Hrvatske i tijekom te obrane ničim nije kompromitiran. Onima kojima taj pozdrav smeta, smeta im i hrvatska država, no smatramo da je to isključivo njihov problem s kojim se mi, ratni pobjednici ni u kom slučaju ne bi smjeli zamarati, a kamoli zbog njega biti progonjeni od represivnog aparata.

VRO Oluja naša je najveća vojna pobjeda, ne samo u Domovinskom ratu nego općenito u povijesti našeg naroda u kojoj smo imali čast sudjelovati i koja nam je donijela slobodu. Svi svjetski vojni stručnjaci jedinstveni su u ocjeni kako je Oluja bila jedna od najčistijih i najbriljantnijih vojnih operacija te istu i danas proučavaju na elitnim vojnim učilištima u svijetu, a mi svake godine pred njenu obljetnicu moramo trpjeti razna maltretiranja u medijskom i političkom prostoru umjesto da ju s ponosom slavimo.

Kroz medijski prostor na mala vrata već godinama se pokušava oskvrnaviti čak i sjećanje na obljetnicu tragične okupacije Vukovara i žrtve koje su potom uslijedile, pa tako sve više slušamo neke priče o odvedenim i ubijenim civilima srpske nacionalnosti u Vukovaru, a sve s namjerom izjednačavanja žrtve i agresora i pretvaranja Domovinskog obrambenog rata u građanski rat.

Gospodine ministre mi smo bili vojnici i znamo što je rat, rat nažalost nosi i kolateralne civilne žrtve za kojima ljudski i kršćanski možemo žaliti ali se nikome zbog toga ne moramo pravdati niti ispričavati, a ponajmanje trebamo dopustiti da netko umanjuje naše žrtve i našu konačnu pobjedu u koju su naše žrtve utkane.

Svaka država na svijetu ima svoje nacionalne praznike koje slavi s ponosom i gotovo svaki taj praznik obljetnica je neke pobjede u borbi za slobodu i samostalnost i nitko se nikada na tim proslavama ne spominje onih koji su u toj borbi poraženi niti im se ispričava zbog žrtava koje su pretrpjeli.

Takve države krasi narod s jakom nacionalnom svijesti, takve države napreduju u gospodarskom, kulturnom i svakom drugom smislu i jedna od takvih država mora biti i Hrvatska. Za to smo se zajedno borili.

S poštovanjem,

UHB RH

Recommended Posts
Kontaktirajte nas

Hvala Vam na vašem upitu. Javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search