Zabrinjavajuće hrvatsko soliranje u rusko-ukrajinskom sukobu

S nevjericom smo pratili nedavni posjet predsjednika Hrvatske vlade Andreja Plenkovića Ukrajini i njegove izjave kojima se Hrvatska izravno miješa u sukob između Ukrajine i Ruske Federacije. Stoga, predsjedniku Hrvatske vlade postavljamo javno pitanje: „Što Vas je to ponukalo, gospodine predsjedniče Hrvatske vlade, da u ime Republike Hrvatske na najvišoj državničkoj razini, donosite odluke o strateškom savezu RH sa Ukrajinom i nudite pomoć u vraćanju ‘okupiranih’ ukrajinskih teritorija strategijom kojom je ostvarena mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja?“

Pri tome ne dovodimo u pitanje suradnju s prijateljskim ukrajinskim narodom, ali nas zabrinjava što ne uviđate da je ukrajinsko-ruski sukob višedimenzionalan i  kompleksnije naravi, a osobito vrlo različit od domovinsko-ratnih sukoba.

Stoga vas pitamo zašto se miješate u ovaj sukob gospodine predsjedniče Vlade  kada više niste europarlamentarac i ne morate se dokazivati pred svojim bruxelleskim kolegama. Sada ste predsjednik Hrvatske vlade koji je u prvom redu odgovoran za zaštitu interesa i sigurnost hrvatskog, a ne ukrajinskog naroda. Priroda Vašeg posjeta Ukrajini se, u ovom slučaju, prvenstveno može promatrati kao diplomatski posjet europarlamentarnog dužnosnika, a ne predsjednika vlade Republike Hrvatske. Posjet Ukrajini obavili ste u maniri bruxelleskog dužnosnika što nam ukazuje da se niste odmaknuli od profesionalne pozicije koju ste obavljali prije preuzimanja dužnosti predsjednika RH vlade.

Svakako možemo suosjećati sa ukrajinskim narodom i njegovim problemima. Međutim, i polaznicima prve godine diplomatske akademije bilo bi jasno da je ovakav Vaš pristup daleko iznad mogućnosti i kapaciteta Republike Hrvatske. Pogotovo kada imamo dosta svojih problema, kako gospodarskih tako i sigurnosnih.

Ukratko, ovakav Vaš ukrajinski potez svakako može utjecati na odluke Ruske Federacije u daljnjim postupcima i politici prema Hrvatskoj, što je dijelom bilo vidljivo i iz oštrog odgovora Rusije na Vaš posjet Ukrajini.

Nadamo se da nismo i mi na preniskoj razini kao što ste naveli za rusko ministarstvo vanjskih poslova. Jer se navodno bavite visokom politikom i nemate vremena za davanje komentara nama takozvanim malim ljudima.

Glavni tajnik HKS-a
Denis Bevanda

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print