Izaslanstvo Hrvatske konzervativne stranke, predvođeno vukovarskim dogradonačelnikom i zamjenikom predsjednice HKS-a Marijanom Pavličekom i predsjednikom HKS-a Bogdanovci Mirkom Gelom, obilježilo je u četvrtak, 10. studenoga 2016. 25. obljetnicu sloma herojske obrane Bogdanovaca. Članovi izaslanstva položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima i civilima te sudjelovali na misi u mjesnoj crkvi zajedno s preživjelim braniteljima, predstavnicima braiteljskih, stradalničkih i civilnih udruga te izaslanstvima državne i županijske vlasti, Grada Vukovara i općine Bogdanovci.

Slavonsko selo Bogdanovci, bilo je u jesen ratne 1991. godine, jedina veza Vukovara s ostatkom Hrvatske preko tzv. kukuruznog puta. Otpor branitelja u Bogdanovcima slomljen je 10. studenoga, čime je i pad Vukovara postao neizbježan. U obrani sela poginulo je ili ubijeno 89 Bogdanovčana i 40 branitelja pripadnika Zbora narodne garde i HOS-a, a još uvijek se 20 Bogdanovčana vodi nestalima.

U sklopu obilježavanja ove obljetnice otvoren je Spomen dom Bogdanovci. Sportski moto klub “Golubica” Vukovar osmislio je i tijekom nepunih sedam mjeseci u potpunosti proveo u djelo projekt Spomen doma Bogdanovci, zajedno s članovima Općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bogdanovci na čijem je čelu   predsjednik HKS-a Bogdanovci Mirko Gelo.

Recommended Posts
Kontaktirajte nas

Hvala Vam na vašem upitu. Javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search