Predstavljena zbirka pjesama “Od srca” Dane Lozušića

U  konferencijskoj dvorani Hrvatske konzervativne stranke u petak, 13. svibnja 2016. održano je  predstavljanje zbirke pjesama “Od srca” autora i člana Hrvatske konzervativne stranke Dane Lozušića.

Zbirku su pred brojnim gostima, prijateljima i stranačkim kolegama, uz autora Lozušića predstavili predsjednik Odbora za obrazovanje HKS-a Grada Zagreba Plamenko Nosić i dopredsjednica HKS-a Marijana Klišanin. Prigodnim glazbenim pjesmama skup je uveličao mladi glazbenik Tomislav Leko a odabranu pjesmu pročitao Jerolim Čeko.

Zahvaljujući na iskazanoj časti da promovira knjigu, Plamenko Nosić rekao je kako su “Danine pjesme pitke i duboke, a neke prava remek djela”. “Kao da se preko Dane nastavlja tradicija lirskih velikana s kamena, od Dizdara, preko Šimića Ujevića do Stojića i Tolja”, rekao je Nosić koji je za ovu prigodu odabrao i pročitao  pjesmu “Sestri”.

''Od srca''

U predgovoru zbirke pod naslovom “Emotivna rapsodija hercegovačkih sjećanja”  Mirela Pavić navodi kako je “šetati zatvorenim hodnicima Danine poezije izazov i vrlo ugodna avantura duha u kojoj možete naići na zidove rječiti šutnji, ali i na finu paučinu osjeća tuge koja ipak, na kraju negdje u zaklutku njegovih igara riječima nestane”. “Zavičajni motivi utkani su u gotovo svaku pjesmu, negdje vidljivo, a negdje tiho i nečujno proučeni sjećanjem i stalnim prisjećanjem na slike ranoga djetinstva i mladosti provedene u maglenome dimu rodne Vinice i Hercegovine”, stoji u predgovoru.

Autor Dane Lozušić rekao je kako je zbirku poezije posvetio voljenim osobama, te se posebno zahvalio osobama koje su pomogle da ova, kako je rekao, skromna zbirka, ugleda svjetlo dana.  “Ljubav koju svaki čovjek dobije iz Božjeg dlana i pretoči u stihove, glazbu, umjetnost, jednakovrijedna je”, rekao je Dane dodajući kako je poezija simbolika. “Ovi stihovi su simbolika, mali pokušaj da pružanjem ruke svakom umornom i napaćenom, vratimo dušu i snagu našem voljenom narodu u ovim teškim, olovnim vremenima”, rekao je Dane Lozušić.

Naglasio je kako osobitu ljubav gaji prema “hrvatskim svetištima Međugorju i Vukovaru” te kako će sav prihod od prodaje zbirke pjesama ići socijalno ugroženim obiteljima u Vukovaru.

Vinica

Voljeti dubine prastarih pučina
San je jesenji
Ljubiti zdanja trošnih zidova
Plam je ognjeni
A u nova neka jutra
Tonuć u procijep svijetova
Nezvana dolazi ljubav
Krotko osvaja suton
Niz litice gura ranjenu dušu
Snagom sumraka

________________
O autoru:
Dane Lozušić je rođen 1969. godine u Vinici, mjestu pokraj Tomislavgrada. Prva četiri razreda osnove škole završio je u Vinici, a od petog do osmog razreda se školuje u Aržanu. Srednjoškolske dane provodi u Tehničkom školskom centru u Splitu. Sudionik je Domovinskog rata od 1992. do 1995. godine. Diplomirao je na Visokoj školi za sigurnost i zaštitu na radu. Živi i radi u Zagrebu od 2001. godine.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print