HKS traži od Vlade hitne mjere za spas od demografske katastrofe

Hrvatska konzervativna stranka izrazito je zabrinuta zbog negativnih demografskih trendova u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj je u 2014. godini rođeno manje od 39.000 djece, a istodobno je umrlo više od 52.000 ljudi. Riječ je o najmanjem broju novorođene djece u povijesti. Ako u obzir uzmemo i činjenicu da je u protekloj godini samo u Njemačku iselilo 22.000 radno sposobnih stanovnika, onda zaista možemo govoriti o demografskoj katastrofi, koja bi uskoro trebala pogoditi Hrvatsku.
Stoga pozivamo Hrvatsku vladu i sve nadležne institucije da hitno poduzmu odgovarajuće mjere za sprječavanje procesa depopulacije i odlaska mladih iz domovine. Predlažemo da se obiteljima koje žele imati djecu omoguće posebne porezne olakšice, da se zaposlenim majkama omogući skraćeno radno vrijeme te da obitelji za svako novorođeno dijete primaju novčanu potporu iz proračuna do djetetove 18. godine.
Donošenje populacijskih mjera trebalo bi biti jedno od strateških usmjerenja Vlade i nadležnih institucija u narednom razdoblju.

Draženko Kožul
član Glavnog odbora HKS-a

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print